30 Temmuz 2013 Salı

Hayvanat Bahçesinde Fotoğraf Çekimi

Hepimiz zaman zaman fotoğraf çekebilmek için konu arayışına gireriz. Çevremizde en kolay bulunabilecek objelerden başlamışızdır fotoğraf çekmeye. Örnek olarak çiçek, bitki, böcekler, kedi ve köpek gibi hayvanlar fotoğrafa yeni başlayanların en çok kullandıkları konular olurlar. Gel gelelim gün olur ki artık bunlardan sıkılır ve yeni arayışlar içine gireriz. İşte bu noktada imkanı olanlar için hayvanat bahçeleri güzel bir çözüm olabilir. Bataryalar şarj edilir, kartlar boşaltılır ve hayvanat bahçesinin yolu tutulur. Ne var ki, pek çok kullanıcı bin bir ümitle gittiği hayvanat bahçesinde hayal kırıklığına uğramakta. Bir çok fotoğraf çektikleri halde kompozisyon asla tatmin edici olmamakta. En çok karşılaşılan şey, aşağıdaki örnek fotoğrafta görüldüğü gibi, hem hayvanların sağlığı için hem de insanların güvenlikleri için kullanılar demir parmaklıklar ve tel kafeslerin fotoğrafçı tarafından yok edilememesi ve bu tellerin kadrajın tam ortasında belirmeleridir.
Makinenin önündeki teller fotoğrafın netliğini bozmuş

Peki neden böyle olmakta? Minimum netlik kaybını nasıl sağlarım?
Bu soruyu kendine soran bir kişinin ihtiyacı olan bazı bilgiler var demektir. Aslında kompozisyon konusunu saymaz isek, bu bilgiler fotoğrafçılığın temel ve en önemli kavramlarıdır. Bu kavramlar DİYAFRAM, ENSTANTANE VE ISOdur. Bu üç kavram içinde ise bizi şu an esas ilgilendiren DİYAFRAM olmalıdır. (Diyafram nedir bilmiyorsanız TIKLAYIN.)

Daha önceki yazılarda da bahsedildiği gibi bir objenin önündeki ve arkasındaki nesnelerin flulaşıp yok edilmesi net alan derinliği ile ilgili olup, net alan derinliği ise objektifimizin (DSLR-Like ise makinemizin diyebiliriz) sahip olduğu odak uzaklığı, diyafram aralığı ve obje uzaklığına bağlıdır.
Diyaframın sayısal değeri ne kadar düşükse, odak uzaklığımız ne kadar büyükse ve bunlarla birlikte objeye ne kadar yakınsak, odaklamış olduğumuz objenin önünü ve arkasını o kadar kolay yok edebiliriz.

Anlaşılır biçimde mevzuyu sona bağlamak için yukarıdaki hatalı fotoğraf üzerinden örnek verelim ve konuyu daha somut bir biçimde ele almış olalım. Ortamın nasıl olduğunu ve kişinin elinde nasıl bir lens olduğunu bilmiyorum; fakat bu fotoğrafı çeken ben olsaydım nasıl çekerdim ondan bahseyim. Burada doğru netlik için yapılması gereken ilk şey makinayı AV moduna alıp diyaframı en küçük (sayısal olarak) değere getirdikten sonra, eğer elimizdeki lens zoom lens ise mümkün mertebe zoom yapmaktır. Daha sonra ise yaklaşılabilindiği kadar öndeki tellere yaklaşılır ve fotoğraf çekilir. Konunun durumuna göre bu görüntü kirliliği azalsa da mutlaka bir netlik kaybı yaşanır. En az netlik kaybını en yüksek zoom sağlarken f/2.8 gibi sabit diyaframı bulunan lenslerle alırsınız ki, zaten böyle bir ekipmanı olan bu yazıyı okumak gereği hissetmez :) Hatta bazen hayvanlar öyle mahsun bakarlar ki, bu duyguyu fotoğrafa yansıtmak için siz bu teller fotoğrafa girsin diye uğraşırsınız... Peki, ince teferruatlara girmeden sadece benim bu dediğim gibi yapılırsa ne olur? İşte böyle bir şeyler:












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder