Bu yazımda makro uzatma tüpleri ile fotoğraf çekme aşamalarından bahsedeceğim.
Makro çekimlere başlamadan önce bilmemiz gereken bazı şeyler olacak. Bunlar:
- Makro uzatma tüpü kullandığımızda büyütme oranıyla doğru orantılı olarak ışık ihtiyacı artar. Bu yüzden makro fotoğraf çekiminde ışık ihtiyacımız maksimum seviyelerdedir.
- Eğer bir böcek gibi hareketli bir objeyi çekecekseniz ekstra harici ışık kaynağına (ring / halka flaş gibi) ihtiyacınız olabilir. Çünkü hareketlenme ihtimali olan bu tip konularda enstantane değerini 1/250 1/125 gibi değerlerde tutmak isteriz bunu ise ancak bu şekilde sağlayabiliriz.
- Makro fotoğrafçılıkta eğer ki çekeceğiniz konu sabit ve ring / halka flaş gibi ışık kaynaklarına sahip değilseniz mutlaka tripot / monopot gibi sabitleyici bir ekipman kullanmak zorundasınız demektir.
- Makro fotoğraf çekiminde karşılaşılan en büyük problemlerden birisi de alan derinliğinin çok sığ olmasından dolayı objenin tümünde netlik sağlayamamaktır. (Bir çiçeğin ortasının net, yapraklarının flu çıkması gibi) Bu etkiyi yok etmek için diyafram değerini kısarız. Yani diyaframın sayısal değerini yükseltiriz. (Bkz-> Diyafram Nedir, Fotoğrafı Nasıl Etkiler konusu) Fakat bu durumda da hem ışık ihtiyacımız artacak hem de vizörü kullanmamız çok zorlaşacaktır. Çünkü kısılan diyafram lensten az ışık geçmesine sebep olacak ve vizör karanlık gözükecektir. Bunun sebebi, elektronik bağlantısı bulunmayan bir tüp kullanılması ve diyaframın bizzat bizim müdahalemizle kısılmış olmasıdır. Diyafram ve ayarları ile ilgili olarak sonra yine bahsedeceğim.
-Makro fotoğraf her ne kadar büyütme ile ilgili olsa da burada unutulmaması gereken şeylerden birisi de, eğer ki kompozisyon bir işe yaramıyorsa ne kadar büyütme yapılırsa yapılsın kompozisyonsuz fotoğraf her zaman çöptür. Büyütme yerine göre ve gerektiği kadar yapılmalıdır.
Bu önemli hatırlatmaları yaptıktan sonra uygulamaya geçelim.
Öncelikle konumuzun ne olduğuna karar verdikten sonra konumuzu elimizden geldiği ölçüde ışıklandıralım. Makinemizi tripotumuza sabitleyip, objeye yakın bir noktaya kuralım. Makro uzatma tüpümüzün kaç parçasını kullanacaksak hazır edip yakınımızda bir yere koyalım. Makinemizi AV moduna (diyafram öncelikli mod) alalım. Diyaframı konumuza göre f/11 f/22 arası bir değere ayarlayalım. (Hangi tip konularda hangi değerleri kullanacağınızı zamanla edineceğiniz tecrübeyle kesin olarak bilebilir duruma gelirsiniz. Sayısal değeri artırdıkça netlik problemi azalacak; fakat ışığa ihtiyaç da o denli artacaktır) Alttaki fotoğrafta lens çıkarma düğmesinin hemen altında küçük bir düğme daha gözükmekte, o düğme ALAN DERİNLİĞİ ÖN İZLEME düğmesidir, o düğmeye basalım. O düğmeye basılıyken aynı anda üstündeki lens çıkarma düğmesine de basıp, alan derinliği ön izleme tuşundan elimizi çekmeden lensi sökelim. Bunu yapmamızdaki temel amaç, Canon marka makinelerde lensler normalde en açık diyaframda dururlar ve siz fotoğrafı çektiğiniz anda ayarladığınız değere kısılıp sonra geri eski hallerine dönerler. Fakat bu makinelerde alan derinliğini önceden görmek isteyen kullanıcılar için böyle bir tuş mevcuttur. Bu tuşa bastığınızda diyafram makinedeki sayısal değere gelir ve siz de alan derinliğini kontrol edebilirsiniz. İşte biz bu şekilde diyaframı kendi istediğimiz değere getiriyor ve lensimiz diyafram halkasını geri açmadan biz lensi sökmüş oluyoruz.
DİKKAT: YUKARIDA KIRMIZI İLE YAZILMIŞ İFADELER CANON MARKA FOTOĞRAF MAKİNESİ KULLANICILARI İÇİN GEÇERLİDİR. EĞER FARKLI BİR MARKAYA SAHİPSENİZ BAŞKA YÖNTEMLER KULLANMANIZ GEREKECEKTİR.
Lensi bu şekilde söktükten sonra lensin yerine makro uzatma tüpümüzü takıyoruz. Onun da önüne lensimizi monte ettikten sonra artık makinemiz makro çekim için hazırdır.
Peki bunun başka, daha kolay bir yolu yok mu?
Elbette var, eğer siz makinenize uyum sağladığına emin olduktan sonra eski model, üzerinde diyafram halkası bulunan ikinci el bir lens temin ederseniz bununla da uğraşmanıza gerek kalmaz. Çünkü lens üzerinde bulunan diyafram halkası vasıtasıyla lensinizi istediğiniz an istediğiniz değere getirebilirsiniz.
Peki Çekimi Nasıl Yapabilirim?
Çekim için objektifinizi istediğiniz büyütme oranına ayarlayınız. Büyütme oranı, sizin objektifinizin mm değerine bağlıdır. Daha sonra objeye makineyi iyice yaklaştırıp vizörden de konuyu takip ederek objektifinizi manual focus (MF) moduna alıp konuya elle odaklanın. Eğer vizör çok karanlık ve makinenizde canlı izleme özelliği var ise Netleme yaparken canlı izlemeyi kullanabilirsiniz. Makinenizde mümkün ise kablolu ya da kablosuz kumanda bağlı olsun; zira bu çekimlerde mm'lik oynama netliği yok edecektir. Eğer kumandanız yoksa mutlaka zamanlayıcıyı kullanın. Uygun kompozisyonu yakaladıktan deklanşöre basabilirsiniz. Sonrası mı? Aşağıda ;)
Çiçek |
Minik Kaktüs Çiçeği |
Toz Şekerim |
Uğur böceği maketinin damladan yansıması |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder