17 Nisan 2013 Çarşamba

Makro Uzatma Tüpü Nedir Nasıl Kullanılır (1)

Fotoğraf hobisine yeni başlayan arkadaşlar genelde makro çekimlere daha bir ilgili oluyorlar; fakat pek çoğu istediği ya da fotoğraf paylaşım sitelerinde gördüğü gibi fotoğraflar elde edemiyor. Daha önceki yazımda makro fotoğraf çekerken ne gibi yöntemlere başvurmamız gerektiğinden kabaca bahsetmiştim. Eğer bu yöntemler ile ilgili bir bilginiz yoksa ilk önce buraya tıklamanız daha iyi olacaktır.

Ben şahsım adına ters objektif ya da filtre kullanımı yerine uzatma tüpü kullanmayı tercih ediyorum. Bunun sebebi: uzatma tüpü kullanmak hem filtre kullanımında olduğu gibi görüntü kalitesini çok fazla ödün vermememizi sağlıyor hem de ters objektif yönteminde kullanamadığımız netleme halkasını kullanmamıza olanak sağlıyor olması.

Uzatma tüpünün bir diğer avantajı da (elektronik bağlantıya sahip olmayan tüpleri kullandığınızı varsayarsak) ilerde elektronik bir tüp kullanmaya başladığınızda neyin ne olduğunu öğrenmek zorunda kalmayacak olmanızdır.



Uzatma tüpünü makineye nasıl bağlarız? 

Uzatma tüpleri genelde 3 adet tüp ve 2 adet bağlantı aparatından oluşan 5 parçalık bir set halinde satılırlar. Bu parçalardan birinin şekli kullandığınız makinenin bayonetine uyumlu olup lensinizin arkası gibidir. Bu parçayı lensinizi bağladığınız gibi makineye bağlarsınız. Bu parçadan sonra 1,2,3 gibi numaralandırılmış olan tüpleri takar (ister hepsini ister bir kısmını isterseniz tekini) sonra da üzerinde pimi bulunan diğer parçayı takarsınız. Bu parçada bulunan pim, makinenizin gövdesindeki lens takıp çıkarmak için bastığınız kilitle aynı görevi yapar. Bu son parçadan sonra lensinizi tıpkı makine gövdesine bağlar gibi tüp üzerine bağlayabilirsiniz.
Burada unutmamanız gereken şey elbette aldığınız tüpün makinenizin markasıyla uyumlu olmasıdır. Satıcıya makinenizin marka ve modeliyle ilgili bilgi vermeyi ihmal etmeyiniz.
DİKKAT: TÜP PARÇALARININ VE LENSİNİZİN SAĞLAM ŞEKİLDE YERLERİNE OTURDUKLARINDAN EMİN OLUN. AKSİ HALDE LENSİNİZ YERİNDEN ÇIKARAK DÜŞEBİLİR VE KALICI HASARLARA MARUZ KALABİLİR.

Uzatma Tüpünde Büyütme Oranı:
Bazı fotoğrafçılardan böyle bir hesaplamanın yanlış olduğunu tam sonucu vermediğini duydum. Kesin sonuç vermeyeceği konusunda bir şey diyemiyorum; fakat yakın sonuçlar vereceği ortada.
Uzatma tüplerinde büyütme oranı
TÜPÜN MM DEĞERİ / LENSİN ODAK UZAKLIĞI DEĞERİ
ile formülize ediliyor. Yani siz 50 mm bir tüpe 50 mm bir lens bağlarsanız 1:1 büyütme oranı elde etmiş olacaksınız. Bu da 10mm'lik bir objenin sensör/film üzerine yine 10mm olarak düştüğü anlamına gelir. Siz eğer 25 mm tüpe 50 mm lens takarsanız 1/2=0,5 büyütme oranına sahip olursunuz ki, bu da 10mm'lik objenin film/sensör üzerine 5mm olarak düştüğü anlamını taşır.

Bu yazımda elimden geldiği kadar uzatma tüpünün ne olduğundan, neden tercih edildiğinden ve büyütme oranından bahsetmek istedim. Bir sonraki konuda çekim aşamalarından bahseceğim.

4 yorum:

  1. teşekkürler yeni başlayanlar için yardımcı olmuşsunuz.

    YanıtlaSil
  2. 18-55 canon lenslere takilabiliyormup

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Ben de bu gün büyük bir hayalle makro uzatma tüpü aldım ve makineme bağladım ama net görüntü ede etmek bir kenara ne kadar netlik ayarıyla oynasam da flu bir görüntüden başka bir şey göremiyorum. NE yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar hangi lense bağladınızı bilmiyorum ama olası sebepleri size sayacak olursak:
    *Bütün tüpleri arka arkaya baglamışsanız ve lensinizin odak uzaklığı düşükse (18 55 lens icin 20 30mm gibi bir deger) Net alan derinliği problem olacağından bu sorunu yasayabilirsiniz.

    *Lensinizin diyafram değeri sayısal olarak düşük ise, yani bu ayarlamayı öncesinde yapmamışsanız yine aynı nedenlerden dolayı problem yaşayabilirsiniz.

    Makro işi manzara veya portre işine benzemez. Küçük bir nokta netleyerek başlar ve bitirirsiniz. Focus stacking vs... gibi teknikler gerekir.
    Bu kadar detaylı bir işe bir anda giriş yapamayabilirsiniz. Büyütme oranını düşürerek bu işe başlarsanız ne demek istediğimi daha net anlarsınız.
    Size tavsiyem lensinize tüplerin sadece bir tanesini bağlayın ve o şekilde başlayın.
    Yardıma ihtiyaç duyarsanız facebook üzerinden de yardımcı olabilirim...

    YanıtlaSil