21 Kasım 2019 Perşembe

Focus Stacking (Odak istifleme tekniği) Nedir (Bölüm 1)

     

      Focus Stacking, diğer adıyla odak istifleme yöntemi genellikle makro fotoğrafçılıkta kullanılan ve çekilen objenin her noktasının aynı netlikte olmasını sağlayan bir fotoğrafçılık tekniğidir. 

      Bilindiği üzere makro fotoğrafçılıkta en büyük problemlerden biri de net alan derinliğinin çok küçük olmasıdır. Özellikle yüksek büyütme oranlarına çıkıldıkça bu net alan derinliği o kadar küçülür ki, siz diyaframı ne kadar kısarsanız kısın tek bir karede elde edeceğiniz net bölge, bir arının çenesi veya bir karıncanın anteninin bir kısmı kadar olacaktır. Işte bu nedenle objenin tamamında netlik sağlamak amacıyla netlemeyi objenin önden arkaya doğru farklı noktalarına yaparak elde edilen kareleri birleştirmek gerekir. Işlemler neticesinde elde edilecek görselin her tarafı (ya da istenilen alanın tümü) net ve keskin bir görünüme kavuşmuş olacaktır. Çeşitli ekipmanların desteği ve yazılımların yardımı ile bu net alan veya noktaların birleştirişmesi işlemine Focus Stacking ya da Türkçe karşılığı olarak "Odak istifleme" tekniği denir.


     Focus Stacking Tekniğini Uygulamak Için Hangi Ekipmana Ihtiyaç Vardır?

     Bu tekniğin temel amacının çekimi yapılan nesnenin tüm bölgelerinin net olmasını  sağlamak olduğunu söylemiştik. Temel mantığı ise, objenin (önden arkaya ya da arkadan öne doğru) küçük bölgelerini netlemek ve daha sonra net bölgeleri birleştirerek yeni bir görsel elde etmektir. Burada netleme yapmak için yapmamız gereken işlem makineyi objeye doğru yakınlaştırıp uzaklaştırmak olacaktır. Makine sabit olarak tek bir alanı netliyor olacağından objeye yaklaştıkça netlenen alan objenin arkasına doğru kayacaktır. Kadrajın ileri veya geri hareketi sırasında sağa veya sola hareket etmesi dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir. Bu nedenle özellikle yüksek büyütme oranı söz konusu olan (3X,4X ve üzeri) makro çekimlerde 

     1) Sağlam ve stabil bir tripod
     2) Makro çekim kızağı (Macro Rail Slider)
     3) Kablolu / Kablosuz deklanşör (Ben android uygulaması kullanıyorum)

Gerekli olacaktır. 

    Ancak yapacağınız çekimler, nitelik itibarı ile elinizdeki milimetrik titreşimden dolayı kadrajı bozacak, objenin fotoğraftan dışarı taşmasına neden olacak kadar hassas değilse, yani ortalama 1:1 ya da biraz üzeri kadar bir büyütme söz konusu ise bu ekipmanlara ihtiyaç duymadan, objeye yaklaşıp uzaklaşma yoluya netlik sağlayarak da bu tekniği uygulayabilirsiniz.


     Focus Stacking Tekniğinin Adım Adım Uygulanması ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

     Uygulamaya geçiş için yapılması gerekenler sırasıyla

     1) Tripotunuzu kurun
     2) Makro rayı tripotunuza sabitleyin
     3) Makinenizi makro raya sabitleyin
     4) Bütün bağlantıların sağlamlığını kontrol edin
     5) Vizörden objenize bakın ve objenin lense en yakın noktası netleninceye kadar makro rayı ileri geri hareket ettirin.
     6) Makinenizin kablolu / kablosuz deklanşörle çalıştığını kontrol edin, emin olun.
     7) Çekim yapın
     8) Her çekimden sonra makro rayı çok küçük hareketle ileri doğru hareket ettirip bir çekim daha yapın.
     9) Objenin en uzak bölgesinin de netlendiğini gördüğünüz zaman çekimi bitirin.
   10) Fotoğraflarınızı Photoshop , Helicon Focus, Zerene Stacker gibi bir program yardımıyla birleştirin.(Sonraki yazımda detaylı olarak bu programlardan ve birleştirme işleminden bahsedeceğim)


                                                                                                                      Klasik bir focus stacking düzeneği


     DIKKAT!
     Flaş kullanmayacaksanız (ki bazen kullanmak istemeyeceksiniz) pozlama süresi uzayacağı için makinenizde ayna kilidini aktif tutun. Zaman ayarlı çekim yapın ve mümkünse kablosuz deklanşör kullanın. Çünkü ayna kalktığı anda çekim başlarsa aynanın titreşimi fotoğrafı etkileyecektir. Çekim yaptığınız süre boyunca odada dolaşmamaya özen gösterin. Yerdeki ahşapların esnemesi bile kadrajı rahatlıkla bozabilir.

     Bu bölümde özellikle makro çekimlerde kullanılan bir teknik olan focus stacking tekniğinin ana hatlarından bahsetmeye çalıştım. Ikıncı bölümde Yazılımlarla birleştirme konusunu ele alarak bu konuda en çok kullanılan 3 farklı programın detaylı incelemesinden bahsetmek istiyorum. 

     Saygılarımla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder