Makro Uzatma Tüpü Nedir Nasıl Kullanılır (2)

Önceki yazımda makro uzatma tüpünün ne olduğuna, makineye nasıl bağlandığına, büyütme oranını nasıl hesapladığımıza değinmiştim. (Elektronik bağlantı içermeyen tüp tipi) O yazıya ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Bu yazımda makro uzatma tüpleri ile fotoğraf çekme aşamalarından bahsedeceğim.

Makro çekimlere başlamadan önce bilmemiz gereken bazı şeyler olacak. Bunlar:
- Makro uzatma tüpü kullandığımızda büyütme oranıyla doğru orantılı olarak ışık ihtiyacı artar. Bu yüzden makro fotoğraf çekiminde ışık ihtiyacımız maksimum seviyelerdedir.
- Eğer bir böcek gibi hareketli bir objeyi çekecekseniz ekstra harici ışık kaynağına (ring / halka flaş gibi) ihtiyacınız olabilir. Çünkü hareketlenme ihtimali olan bu tip konularda enstantane değerini 1/250 1/125 gibi değerlerde tutmak isteriz bunu ise ancak bu şekilde sağlayabiliriz.
- Makro fotoğrafçılıkta eğer ki çekeceğiniz konu sabit ve ring / halka flaş gibi ışık kaynaklarına sahip değilseniz mutlaka tripot / monopot gibi sabitleyici bir ekipman kullanmak zorundasınız demektir.
- Makro fotoğraf çekiminde karşılaşılan en büyük problemlerden birisi de alan derinliğinin çok sığ olmasından dolayı objenin tümünde netlik sağlayamamaktır. (Bir çiçeğin ortasının net, yapraklarının flu çıkması gibi) Bu etkiyi yok etmek için diyafram değerini kısarız. Yani diyaframın sayısal değerini yükseltiriz. (Bkz-> Diyafram Nedir, Fotoğrafı Nasıl Etkiler konusu) Fakat bu durumda da hem ışık ihtiyacımız artacak hem de vizörü kullanmamız çok zorlaşacaktır. Çünkü kısılan diyafram lensten az ışık geçmesine sebep olacak ve vizör karanlık gözükecektir. Bunun sebebi, elektronik bağlantısı bulunmayan bir tüp kullanılması ve diyaframın bizzat bizim müdahalemizle kısılmış olmasıdır. Diyafram ve ayarları ile ilgili olarak sonra yine bahsedeceğim.
-Makro fotoğraf her ne kadar büyütme ile ilgili olsa da burada unutulmaması gereken şeylerden birisi de, eğer ki kompozisyon bir işe yaramıyorsa ne kadar büyütme yapılırsa yapılsın kompozisyonsuz fotoğraf her zaman çöptür. Büyütme yerine göre ve gerektiği kadar yapılmalıdır.

Bu önemli hatırlatmaları yaptıktan sonra uygulamaya geçelim.
Öncelikle konumuzun ne olduğuna karar verdikten sonra konumuzu elimizden geldiği ölçüde ışıklandıralım. Makinemizi tripotumuza sabitleyip, objeye yakın bir noktaya kuralım. Makro uzatma tüpümüzün kaç parçasını kullanacaksak hazır edip yakınımızda bir yere koyalım. Makinemizi AV moduna (diyafram öncelikli mod) alalım. Diyaframı konumuza göre f/11 f/22 arası bir değere ayarlayalım. (Hangi tip konularda hangi değerleri kullanacağınızı zamanla edineceğiniz tecrübeyle kesin olarak bilebilir duruma gelirsiniz. Sayısal değeri artırdıkça netlik problemi azalacak; fakat ışığa ihtiyaç da o denli artacaktır) Alttaki fotoğrafta lens çıkarma düğmesinin hemen altında küçük bir düğme daha gözükmekte, o düğme ALAN DERİNLİĞİ ÖN İZLEME düğmesidir, o düğmeye basalım. O düğmeye basılıyken aynı anda üstündeki lens çıkarma düğmesine de basıp, alan derinliği ön izleme tuşundan elimizi çekmeden lensi sökelim. Bunu yapmamızdaki temel amaç, Canon marka makinelerde lensler normalde en açık diyaframda dururlar ve siz fotoğrafı çektiğiniz anda ayarladığınız değere kısılıp sonra geri eski hallerine dönerler. Fakat bu makinelerde alan derinliğini önceden görmek isteyen kullanıcılar için böyle bir tuş mevcuttur. Bu tuşa bastığınızda diyafram makinedeki sayısal değere gelir ve siz de alan derinliğini kontrol edebilirsiniz. İşte biz bu şekilde diyaframı kendi istediğimiz değere getiriyor ve lensimiz diyafram halkasını geri açmadan biz lensi sökmüş oluyoruz.
DİKKAT: YUKARIDA KIRMIZI İLE YAZILMIŞ İFADELER CANON MARKA FOTOĞRAF MAKİNESİ KULLANICILARI İÇİN GEÇERLİDİR. EĞER FARKLI BİR MARKAYA SAHİPSENİZ BAŞKA YÖNTEMLER KULLANMANIZ GEREKECEKTİR.

Lensi bu şekilde söktükten sonra lensin yerine makro uzatma tüpümüzü takıyoruz. Onun da önüne lensimizi monte ettikten sonra artık makinemiz makro çekim için hazırdır.

Peki bunun başka, daha kolay bir yolu yok mu?
Elbette var, eğer siz makinenize uyum sağladığına emin olduktan sonra eski model, üzerinde diyafram halkası bulunan ikinci el bir lens temin ederseniz bununla da uğraşmanıza gerek kalmaz. Çünkü lens üzerinde bulunan diyafram halkası vasıtasıyla lensinizi istediğiniz an istediğiniz değere getirebilirsiniz.

Peki Çekimi Nasıl Yapabilirim?

Çekim için objektifinizi istediğiniz büyütme oranına ayarlayınız. Büyütme oranı, sizin objektifinizin mm değerine bağlıdır. Daha sonra objeye makineyi iyice yaklaştırıp vizörden de konuyu takip ederek objektifinizi manual focus (MF) moduna alıp konuya elle odaklanın. Eğer vizör çok karanlık ve makinenizde canlı izleme özelliği var ise Netleme yaparken canlı izlemeyi kullanabilirsiniz. Makinenizde mümkün ise kablolu ya da kablosuz kumanda bağlı olsun; zira bu çekimlerde mm'lik oynama netliği yok edecektir. Eğer kumandanız yoksa mutlaka zamanlayıcıyı kullanın. Uygun kompozisyonu yakaladıktan deklanşöre basabilirsiniz. Sonrası mı? Aşağıda ;)

Çiçek

Minik Kaktüs Çiçeği

Toz Şekerim

Uğur böceği maketinin damladan yansıması

17 yorum:

  1. Fotoğraf çekmeye yeni başladım ve hiçbirşey bilmiyorum.Ama yazılarınızdan bayağı bir fikir sahibi oldum. Teşekkürler.. :-)

    YanıtlaSil
  2. Fotoğraf çekmeye yeni başladım ve hiçbirşey bilmiyorum.Ama yazılarınızdan bayağı bir fikir sahibi oldum. Teşekkürler.. :-)

    YanıtlaSil
  3. Canon 600d 18-55 ile uzatma tüpü kullanıyorum lensi kaçta çıkarırsam çıkarayım diyafram f00 da kalıyo napmam lazım

    YanıtlaSil
  4. Canon 600d kullanıyorum lensi kaçta çıkarırsam çıkarayım Uzatma tüpünü takınca Diyaframım f00 da kalıyo napmam lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elektronik bağlantısı bulunmayan bir uzatma tüpü kullanıyorsunuz, doğal olarak diyaframı makinenizden kontrol etmeniz mümkün değil ve lensinizin o anki diyafram değerini makineniz göremeyecektir, bu yüzden de 00 yazacaktır. Siz AV moduna alın makinenizi, diyafram önizleme tuşuna basılı tutarak sökün lensinizi. Lensinizde diyafram kısık olarak kalacaktır. Diyaframın kısılı kalıp kalmadığının sağlamasını yapabilmeniz için de bir tüyo vereyim. Lensi en yüksek diyafram sayısal değerinde sabitleyin sonra uzatma tüpüne taktıktan sonra vizöre bakın, eğer ortamı çok karanlıkta görüyorsanız tamamdır. Ya da doğrudan lensin içine doğru baktığınızda da görebilirsiniz kısılı kalıp kalmadığını.

      Sil
    2. Aynı sorun bendede mevcut canon 600 d kullanıyorum 18 -55 lensmie makro uzatma tüpü taktığımda diyafram 00 yazıyor fakat sizin dediklerinizi yapıyorum yinede olmuyor

      Sil
    3. 1) Makinenizi ON konumuna getirin, ardından AV moduna alarak diyaframı istediğiniz değere getirin.
      2) Makinenizin diyafram önizleme tuşuna (ilk resimde görünen tuş) basılı tutun ve aynı anda lens çıkarma tuşuna basarak lensi sökün.
      Diyafram değeri olarak 00 yazacaktır ama diyaframınız aslında sizin bıraktığınız değerde kalmış olacaktır.
      Olup olmadığını test için:
      Makineyi AV modunda en kısık (sayısal değeri en yüksek) diyaframa alın, lensi önizleme tuşuna basarak sökün, makro tüpü takın, ucuna lensi yerleştirip vizörden bakın. Eğer vizör çok karanlık ise işlem tamamdır.

      Sil
  5. Teşekkürler sorunu çözdüm sayenizde :)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar bendede ayni problem oldu canon 600d 18-55 lensin önüne takiyorum ama f00 oldugu icin vizorden baktigimda he bulanik bi goruntu var foto cekemiyorum soylediklerinizi yaptim ama yardimizi bekliyorumm ;(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüpü takıp ucuna da lensinizi takmışsanız sorun yoktur. Görüntü bulanık olacaktır tabi ki; çünkü cisme 4-5 cm kadar yaklaşmanız gerekiyor netleşmesi için. Objeye aydınlık bir ortamda 55 mm de 4-5 cm kadar yakından bakın görüntünün düzeleceğini göreceksiniz.

      Sil
  7. Merhabalar bende de ayni proble oldu.
    Canon 600d 18-55 lesin önüne takiyorum ama f00 oldugu icin hicbir görüntü yok tamamen bulaniklik herseyi yaptim ama dogru yapamadim galiba lutfen yardiminizi bekliyorum

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar bende de ayni proble oldu.
    Canon 600d 18-55 lesin önüne takiyorum ama f00 oldugu icin hicbir görüntü yok tamamen bulaniklik herseyi yaptim ama dogru yapamadim galiba lutfen yardiminizi bekliyorum

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Canon 60d kullanıcısıyım lens çıkarma düğmesinin altında düğme yok diyaframı kilitleyemiyorum f00 yardım lütfen ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba... Model model farklı yerlerde olabiliyor...
      http://www.imaging-resource.com/PRODS/E60D/ZBOTTOM.JPG
      Bu linkte pil kapağının sağ üst tarafında, bayonetin üstündeki Canon yazılı kapağın altındaki düğme DOF butonudur. Yani aradığınız buton.

      Sil
  10. Merhaba. Bende 18-55 lens var.Macro uzatma tüpü almak istiyorum. Bu tülerde ölcü oluyormu. Yani benimki 58 mm.
    Bu tüpler standart mı.Hiç bir macro uzatma tüpünde mm ölçüsü yazmıyor.

    YanıtlaSil
  11. Güzel anlatmışsınız da hangi tür lenslerin daha uygun olacağına hiç değinmemişsiniz. Mesela 18-55 bir zoom lensle 35mm 1,4 sabit odakli bir lens aynı sonucu mu verir?

    YanıtlaSil